Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Συνάντηση Χριστόφια - Ομήρου στο Προεδρικό


Αμέσως μετά τη σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων στη Βουλή, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μετέβη στο Προεδρικό και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Δέχτηκε διά ζώσης τα συχαρητήρια του Προέδρου και αντάλλαξαν τις πρώτες σκέψεις για τα βήματα που θα ακολουθήσουν.
Όπως δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Βουλής, στόχος και επιδίωξή του στην Προεδρία της Βουλής θα είναι μια αρμονική, ομαλή,
θεσμική και πολιτειακή συνεργασία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αυτό, είπε, θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, των Κυπρίων πολιτών και της κυπριακής κοινωνίας. Πρόσθεσε ότι προσβλέπει ότι «αυτή η θεσμική και πολιτειακή σχέση θα διαφυλαχθεί και από μένα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και τη διαφύλαξη των αρμοδιοτήτων της καθεμιάς συντεταγμένης εξουσίας της πολιτείας και ευελπιστώ -και αυτό ήταν και το πνεύμα της σημερινής συνάντησης- ότι θα τηρηθεί και από τις δύο πλευρές».
Έχει ήδη επισημανθεί ότι η ανάληψη της προεδρίας της Βουλής από τον Γιαννάκη Ομήρου σηματοδοτεί σημαντική διαφοροποίηση τής μέχρι τώρα ακολουθούμενης γραμμής στο Κυπριακό. Η ομιλία του νεοεκλεγέντα Προέδρου κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς και το πολιτικό στίγμα όσων συνέβαλαν να τον εκλέξουν στην προεδρία, σηματοδοτεί πιο διεκδικητική πολιτική και πολύ πιθανόν επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα χειρισμών. Η πρώτη συνάντηση στο Προεδρικό, όπως ήταν φυσικό, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του δεύτερου τη τάξει στην ιεραρχία της κυπριακής πολιτείας, του Προέδρου της Βουλής, κύλησε σε φιλικό τόνο, χωρίς να επεκταθεί πάνω σε θέματα αιχμής. Ήδη από πλευράς ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ έχει εκφραστεί η επιθυμία για διαμόρφωση κοινής ελληνοκυπριακής θέσης πάνω στα κρίσιμα θέματα του Κυπριακού, ώστε να καταδειχθεί η θέληση της πλευράς μας για πρόοδο στις συνομιλίες και παράλληλα να διασφαλιστεί η διαφύλαξη της εθνικής ενότητας πάνω στα κρίσιμα θέματα του Κυπριακού.
Στη συνάντηση στο Προεδρικό συμφωνήθηκε να υπάρχει συχνή επικοινωνία, ώστε να υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός μεταξύ της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.
Δ. Συλλούρης: Η αλλαγή στη Βουλή πρόκριμα ευρύτερων αλλαγών
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις μετά τη λήξη της πρωινής σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα της εκλογής του Προέδρου της Βουλής, και είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα, στη βάση αρχών και μόνο, και καμίας συναλλαγής, αποφάσισε το δρόμο της αλλαγής στην Προεδρία της Βουλής και συνέτεινε στην εκλογή του Γιαννάκη Ομήρου.
Με την αλλαγή που συντελέστηκε, είπε, διαμορφώνονται συνθήκες για ανατροπή και αλλαγή σε όλα τα επίπεδα. Πρόσθεσε ότι «η αλλαγή στη Βουλή δίνει μια νέα ελπίδα στο χώρο της Βουλής, στο χώρο του δημόσιου πολιτικού λόγου και εν όψει των προεδρικών εκλογών».
Η αλλαγή στη Βουλή «μας δίνει την ευκαιρία να δρομολογήσουμε περισσότερες και βαθύτερες αλλαγές», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «ζητήσαμε την ψήφο του λαού για να γίνουμε ο καταλύτης της αλλαγής».
Ανέφερε ότι «ο λαός μας έδωσε την ψήφο, αλλά εάν μας ενίσχυε περισσότερο, οι αλλαγές θα ήταν ταχύτερες και μεγαλύτερες».
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον ενδιάμεσο χώρο, ο κ. Συλλούρης είπε ότι το ζητούμενο που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ο ενδιάμεσος χώρος, αλλά «να ανατρέψουμε την κατηφόρα της Κύπρου στο Κυπριακό, στην οικονομία και την κοινωνική πολιτική», και ως εκ τούτου τα θέματα των αλλαγών είναι ευρύτερα και δεν αφορούν συνασπισμούς και συγχωνεύσεις. Δεν τίθενται στη βάση λειτουργίας νέων καταστάσεων, αλλά στη βάση πολιτικών αποφάσεων και ανατροπών.
Πιο δυνατό το Ευρωπαϊκό Κόμμα 
Ερωτηθείς εάν οι αλλαγές αγγίζουν και το Ευρωπαϊκό Κόμμα, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα πρέπει να είναι ακόμα πιο δυνατό και ισχυρό για να συμβάλει στις αλλαγές, και προς τούτο καθόρισε πολιτικό, καταστατικό και εκλογικό συνέδριο, για να καταστεί ενδυναμωμένο, με πιο ξεκάθαρους τους υποστηρικτές του και με ξεκάθαρες πολιτικές.
Συμπλήρωσε πως είναι αδόκιμο να συζητούνται αυτά τα θέματα σε πρώτο στάδιο από τον Πρόεδρο του κόμματος δημόσια, πριν συζητηθούν στα όργανα του κόμματος.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Συλλούρης είπε πως κάνοντας αναφορά στην αλλαγή στη Βουλή, εννοεί τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν εντός Βουλής, για προώθηση ή απόρριψη νομοσχεδίων που καταθέτει η Κυβέρνηση και δεν ικανοποιούν. Αυτή προεκτείνεται στον πολιτικό λόγο που εκφέρεται για το Κυπριακό και τα άλλα θέματα δημόσια από τα μέλη του Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί την αλλαγή στην Προεδρία της Βουλής ως πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Συλλούρης είπε: «Καθόλου».
«Θεωρώ ότι διαμορφώνονται συνθήκες για ανατροπή και αλλαγή σε όλα τα επίπεδα», είπε, προσθέτοντας ότι η αλλαγή στη Βουλή, δίνει μια νέα ελπίδα στο χώρο της Βουλής, στο χώρο του δημόσιου πολιτικού λόγου και εν όψει των προεδρικών εκλογών.
«Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές και με την αρχή του 2012, αφού συνεκτιμηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τα κόμματα θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», είπε, καταλήγοντας ότι «πρώτα και πάνω απ' όλα, επιβάλλεται η ανατροπή της πορείας κατολίσθησης στο Κυπριακό, στην οικονομία και τις κοινωνικές πολιτικές».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου