Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ναυάγησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Στο κενό έπεσε το εγχείρημα της συναίνεσης κατά τη χθεσινή, τριών και πλέον ωρών, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Κάρ. Παπούλια στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι εκλογές,αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος, ενώ εμφανίσηκε ανοικτός σε κυβερνητικές συνεργασίες.




Ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς δεν κατέληξαν σε περαιτέρω συγκλίσεις, πέραν όσων είχαν διαπιστωθεί κατά τη μεταξύ τους συνάντηση την περασμένη Τρίτη. Σημείο «ρήξης» των δύο πλευρών υπήρξαν και πάλι τα φορολογικά μέτρα, με τον κ. Γ. Παπανδρέου να λέει ότι θα ενσωματώσει μόνον όσα εξ αυτών αποδέχεται η τρόικα και τον κ. Σαμαρά να επιμένει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να τα αποδεχθεί ως εργαλεία πολιτικής και στη συνέχεια να διαπραγματευθούν από κοινού με την Ε. Ε. και το ΔΝΤ.

Ο κ. Σαμαράς απέρριψε -όπως και ο κ. Τσίπρας- επίσης την πρόταση του κ. Γ. Καρατζαφέρη για οικουμενική ή κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ στο κενό έπεσε και η θέση του πρωθυπουργού για αξιοποίηση σε κρίσιμες θέσεις προσώπων κοινής αποδοχής. Το αδιέξοδο που κατεγράφη προκάλεσε την αρνητική αντίδραση του κοινοτικού επιτρόπου κ. Ολι Ρεν που ζητήσε να συνεχιστούν οι προσπάθειες συναίνεσης «καθώς ο χρόνος τελειώνει», ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Παπούλιας φέρεται αποφασισμένος να εργαστεί προκειμένου να διατηρηθούν κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ. Επίσης, παρενέργειες υπήρξαν στην αγορά, όπου σε νέο χαμηλό έτους (Φεβρουάριος 1997) διολίσθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ο κ. Γ. Παπανδρέου καλείται να διαπραγματευθεί με την τρόικα τα μέτρα για το 2011, καθώς και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012 - 2015. Παράλληλα, με δεδομένο ότι ο κ. Παπανδρέου υποχρεούται να προβεί σε κινήσεις ανάταξης του κλίματος κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν επίσπευση του ανασχηματισμού, που ούτως ή άλλως έχει «κλειδώσει». Μάλιστα, με αφορμή την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι η κοινωνία απαιτεί την υπέρβαση του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμάται πως θα αξιοποιήσει και πρόσωπα εκτός του κυβερνώντος κόμματος με ευρύτερη αποδοχή.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου