Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ξεσηκωμός μέσω Δικτύου!

«Ηρθε πια η στιγμή να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με αυτά που μας χωρίζουν. Ας μας δουν κάτω από τη μύτη τους μαζεμένους. Τα άλλα θα τα βρούμε». Την ώρα που στην Πουέρτα Ντελ Σολ στη Μαδρίτη στηνόταν μια χρωματιστή τέντα για να στεγάσει πρόχειρα τον αυτοσχέδιο παιδικό σταθμό για τα παιδιά των «los indignados» διαδηλωτών, στην Ελλάδα γραφόταν το πρώτο «ποστ» για το νεοϊδρυθέν γκρουπ «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα».

Παρακινούμενοι από τη δράση των Ισπανών εξεγερμένων οι Ελληνες «Αγανακτισμένοι» -στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι και εξοικειωμένοι με την κουλτούρα των social media- χρησιμοποίησαν το Twitter και το Facebook όχι για να σαχλαμαρίσουν κάνοντας «like» σε φωτογραφίες φίλων ή σε εμπνευσμένα «στάτους», αλλά για να διαμαρτυρηθούν για τα οικονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και το αβέβαιο μέλλον που προδιαγράφεται μπροστά τους.
Λίγο μετά την εμφάνιση στο Facebook του πρώτου γκρουπ που καλούσε σε μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος δημιουργήθηκαν παρόμοια από πολίτες άλλων πόλεων της Ελλάδας. Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν δώσει το «παρών» Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Χανιά, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν δεκάδες άλλες πόλεις -Γιάννενα, Λάρισα, Βόλος, Λαμία, Ναύπλιο. Ο «χάρτης» της αγανάκτησης που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο είχε σημειωμένες περισσότερες από 30 πόλεις.

Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν δηλώσει συμμετοχή στα αντίστοιχα γκρουπ συνολικά περισσότεροι από 60.000 πολίτες της Αθήνας και 25.000 Θεσσαλονικείς.

Την ίδια ώρα στο Twitter είχαν δημιουργηθεί τρεις βασικές «ομάδες» συζήτησης (#greekrevolution, #aganaktismenoi, #Μ25gr) όπου οι χρήστες κοινοποιούσαν τις απόψεις τους για τη χθεσινή κινητοποίσηση, οργάνωναν την «κάθοδό» τους στις πλατείες και έστελναν τις ανταποκρίσεις τους από τα σημεία συγκέντρωσης.

Η ηλεκτρονική κινητοποίηση είχε, φυσικά, και διάφορα απρόοπτα: το απόγευμα της Τρίτης το γκρουπ «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα» εξαφανίστηκε, πυροδοτώντας αντιδράσεις και υποψίες για λογοκρισία, ωστόσο μέσα σε λίγη ώρα «αναστήθηκε» και συνέχισε τη λειτουργία του. «Είναι ανάγκη να τονιστεί πως θα λάβει χώρα μια ειρηνική διαμαρτυρία. Παρακαλούμε όποιον έχει σκοπό να προκαλέσει κάθε είδους πρόβλημα και να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μορφή βίας, να κάτσει σπίτι του», ανέφεραν ρητά οι δημιουργοί των γκρουπ. «Η λέξη "Αγανακτισμένοι" δεν θέλει να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας». 


Αναδημοσίευση: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=278649

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου