Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Το μήνυμά τους έστειλαν οι "Αγανακτισμένοι" της Ευρώπης (και εικόνες)

Μετά την πανευρωπαϊκή συγκέντρωση των "Αγανακτισμένων", κάθε χώρα αποφασίζει για τη συνέχεια και τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Όπως γράφει η El Pais, οι "Αγανακτισμένοι" στη Μαδρίτη
που βρίσκονται επί δύο εβδομάδες -από τις 15 Μαΐου- στην Puerta del Sol αποφάσισαν να παραμείνουν επ’ αόριστον, αν και η αστυνομία τους ζήτησε διάλογο για την Τρίτη, ενώ οι έμποροι διαμαρτύρονται για την πτώση του τζίρου τους.

Αυτό που απασχολεί τους πολίτες στην ισπανική πρωτεύουσα είναι όχι το αν θα παραμείνουν στην πλατεία αλλά πώς θα παραμείνουν, τις συνθήκες και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους, καθώς έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, όπως η ασφάλεια, η προμήθεια τροφίμων, η συνύπαρξη κατοίκων και επιχειρήσεων, αλλά ακόμη και η καθαριότητα και η προσωπική υγιεινή.



«Θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε, αν καταφέρουμε να επιλύσουμε κι αυτά τα προβλήματα» δήλωσε εκπρόσωπός τους στη συνέλευσή τους. Μαζί με τη Μαδρίτη, δυναμικά συνεχίζουν οι "Αγανακτισμένοι" σε Βαρκελώνη και Σεβίλλη, ενώ στη Βαλένθια ακόμη συζητούν το αν θα απομακρύνουν τις σκηνές τους και πώς θα συνεχίσουν. Ωστόσο, στο Τολέδο οι "Αγανακτισμένοι" δεν θα περάσουν αυτήν τη νύχτα στην πλατεία, αλλά θα συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις.



Στο μεταξύ, η Αστυνομία της Βαρκελώνης εξέδωσε ανακοίνωση χθες βράδυ, συγχαίροντας τους "Αγανακτισμένους" για τη συνεργασία τους, ώστε να πανηγυρίσουν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα για την κατάκτηση του Τσαμπιονς Λιγκ και να μην σημειωθούν επιπλέον επεισόδια μετά το Σάββατο.

Η El Pais κάνει αναφορά και στην εξάπλωση του Κινήματος σε Ελλάδα και Γαλλία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο της ισπανικής εφημερίδας, στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν 40.000 άνθρωποι, ενώ οι εξοργισμένοι Έλληνες κρατούσαν μήνυμα αλληλεγγύης στο Κίνημα 15-Μ (15 Μαΐου).



Στη Γαλλία, περίπου 1000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πλατεία της Βαστίλλης, σε μία κίνηση εμπνευσμένη από την οργή της Ισπανίας, όπως γράφουν η El Pais, η Le Figaro και η Le Monde για να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους για την ανεργία, την ανασφάλεια, τη διαφθορά αλλά και το αίτημά τους για «πραγματική διαμαρτυρία».



Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Παρίσι, στα πόδια σήκω» και κρατούσαν πανό με συνθήματα στα γαλλικά και τα ισπανικά. Αυτό που επιθυμούν οι Γάλλοι είναι να εξαπλωθεί το κίνημα σε πόλεις όπως η Τουλούζη, η Λυών και άλλες. Άλλα συνθήματα ήταν «Δεν θέλουμε το φεγγάρι. Δημοκρατία!» και «Αν μας σταματήσετε να ονειρευόμαστε, θα σας κόψουμε τον ύπνο».



Συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες, η Βιέννη, η Κοπεγχάγη, το Tubingen της Γερμανίας και πολλές άλλες.

Οι "Αγανακτισμένοι" της Ευρώπης ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου