Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Στα 3,2 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού το πεντάμηνου

Του Προκοπη Xατζηνικολαου

Στα 3,2 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε η μαύρη τρύπα του τακτικού προϋπολογισμού (με βάση τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση) στο πεντάμηνο του έτους, συνεπεία της σημαντικής υστέρησης των εσόδων κατά 2,16 δισ. ευρώ και των δαπανών κατά 1,05 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (τακτικός και ΠΔΕ) αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ παρά το σημαντικό ψαλίδισμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που
θυσιάζεται για μία ακόμα αφορά στον βωμό του ελλείμματος, επιτείνοντας τη βαθιά ύφεση που διέρχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 10,275 δισ. ευρώ έναντι στόχου 9,072 δισ. ευρώ και ελλείμματος 9,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Ειδικότερα, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 18,358 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 7,1% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010. Σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο για το πεντάμηνο, καταγράφεται υστέρηση άνω των 2,16 δισ. ευρώ. Η αδυναμία είσπραξης δημοσίων εσόδων, σε συνδυασμό με την ύφεση που παρατηρείται στην αγορά, αλλά και οι κακοί υπολογισμοί που είχαν γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού, οδήγησε στην υστέρηση των εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι στις εφορίες συνεχίζεται η «λευκή απεργία» των εφοριακών ενώ η αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών μηχανισμών έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί εφόσον όλα πάνε καλά στο τέλος του 2012. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις φέρνουν τα νέα μέτρα των 6,4 δισ. ευρώ που ενδεχομένως να μην επαρκέσουν.
Υπέρβαση παρατηρείται στις δημόσιες δαπάνες στο πεντάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 6,4%, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,3% ή κατά 874 εκατ. ευρώ. Οπως φαίνεται οι οργανισμοί του Δημοσίου, κυρίως οι ασφαλιστικοί, απορροφούν περισσότερους πόρους από όσους προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ παρουσιάζουν μείωση κατά 47,3%.
Αρκετοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι, ακόμα και με τα νέα μέτρα, τα έσοδα θα παρουσιάσουν απόκλιση μεγαλύτερη των 6,4 δισ. ευρώ. Στηρίζουν δε την άποψη αυτή στην ανάλυση των εισπράξεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από διάφορες πηγές. 

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι θα καταγραφούν απώλειες από τις εξής πηγές:

1. Από φορολογία εισοδήματος. Περίπου δύο δισ. ευρώ λιγότερα αναμένεται να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους. Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι φέτος θα εισπραχθούν έσοδα ύψους 10,6 δισ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ωστόσο, μέχρι το τέλος Μαΐου, έχουν εισπραχθεί μόλις 2,3 δισ. ευρώ.
Η μείωση των εισοδημάτων σε σχέση με το περυσινό έτος τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με τις περισσότερες επιστροφές φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους, θα οδηγήσουν στη μείωση κατά δύο δισ. ευρώ του φόρου εισοδήματος.

2. Περίπου στα 500 εκατ. θα ανέλθουν οι απώλειες από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

3. Απώλειες ύψους 800 εκατ. ευρώ από την καθυστέρηση είσπραξης των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Ηδη παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση εκκαθάρισης του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων καθώς και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010 και 2011.

4. Από την αναστολή αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει ότι θα εισπράξει 270 εκατ. ευρώ.

5. Απώλειες 700 εκατ. ευρώ από τη μη χορήγηση αδειών διενέργειας ηλεκτρονικών τυχερών και τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων και την επιβολή τελών διενέργειας παιγνίων στους αναδόχους.

6. Απώλειες 350 εκατ. ευρώ έσοδα από τη μη ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας και την πώληση συχνοτήτων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου