Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Κρίσιμη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου


Με την οριστικοποίηση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην ατζέντα, συνεδριάζει στις δύο το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο, λίγες ώρες μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που ολοκληρώθηκε στις 3:00 τα ξημερώματα.

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, περιλαμβάνονται έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ με κλιμακωτό συντελεστή, που θα ισχύσει για τέσσερα χρόνια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2010.Η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου έγινε σε βαρύ κλίμα με την ατμόσφαιρα να φορτίζεται από επεισόδιο μεταξύ του πρωθυπουργού και του Γ. Παναγιωτακόπουλου.
Παράλληλα, νέα ομαδικά πυρά εξαπολύθηκαν τόσο κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και κατά άλλων υπουργών για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Ηλεκτρισμένο το κλίμα στο Πολιτικό Συμβούλιο
Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ άρχισε με σχετική καθυστέρηση στις 19:00, καθώς ο εκ των βασικών ομιλητών, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κλήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που συγκάλεσε το απόγευμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε από την αρχή στη συνεδρίαση και αποχώρησε τελευταίος, περί τις 03:30, από τα γραφεία της Ιπποκράτους, χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Είχε προηγηθεί επεισόδιο μεταξύ του ιδίου και του Γ.Παναγιωτακόπουλου με αφορμή το ζήτημα της εγκατάστασης επιτρόπων της τρόικας στα υπουργεία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος έθεσε θέμα ξένης επικυριαρχίας και μείωσης της εθνικής ανεξαρτησίας, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Γ.Παπανδρέου, ο οποίος τού ζήτησε να ανακαλέσει.
«Είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας και απαιτώ να ανακαλέσεις αμέσως αυτά που είπες και που με προσβάλουν» τόνισε και εξήγησε πως η όποια βοήθεια έχει ζητηθεί είναι τεχνική, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και αφορά τη λειτουργία του κράτους.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επανειλημμένα από τον κ. Παναγιωτακόπουλο να ανακαλέσει, κάτι που τελικά έγινε.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, στο Πολιτικό Συμβούλιο έγινε έντονη συζήτηση, ασκήθηκε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά κατατέθηκαν και προτάσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη φορά, η κριτική δεν στράφηκε μόνο κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά στο κάδρο τοποθετήθηκαν και άλλοι υπουργοί.
Από ορισμένα μέλη του ΠΣ τέθηκε ακόμα και θέμα πρόωρων εκλογών, κάτι που συνέβη και στη διάρκεια της σύσκεψης του διευρυμένου ΚΤΕ.
Ενδεικτικά, η Τόνια Αντωνίου ζήτησε ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου σχεδίου από 180 βουλευτές, αλλιώς, προκειμένου να υπάρξει πολιτική νομιμοποίηση, να προκηρυχθούν εκλογές.
Ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης ανέφερε ότι χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης, καθώς και του κυβερνητικού σχήματος, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ένα νέο κυβερνητικό σχήμα από το ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος πρότεινε και τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος προκειμένου να συζητηθούν και εκεί, όσα συζητούνται το τελευταίο τετραήμερο στην κυβέρνηση και στο κόμμα, πρόταση την οποία υιοθέτησε -σύμφωνα με τις πληροφορίες- ο κ. Παπανδρέου.

Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου