Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Διαλυτικές τάσεις στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Με την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λιάνη και τη σαφή διαφοροποίηση του Α. Αθανασιάδη η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάει στους 154 και μ’ αυτούς θα πρέπει να πορευτεί ο Γ. Παπανδρέου προκειμένου να ψηφίσει το Μνημόνιο 2. Όχι ότι δεν υπάρχουν δεκανίκια για να στηρίξουν μέσα στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο, αλλά αποτελούν ουσιαστικά την πρώτη ομαδική κίνηση διαφοροποίησης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε 24 ώρες ο πρωθυπουργός έχασε δύο βουλευτές κι ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και πρώην υπουργό, τον κ. Κοτσακά.
Ας μην κρυβόμαστε, λοιπόν.
Είναι κι άλλοι οι βουλευτές που το σκέφτονται και σύντομα θα κάνουν τις κινήσεις τους. Και θα τις κάνουν ίσως και πριν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου διότι όλοι θέλουν να μην ταυτιστούν μ’ αυτό το έκτρωμα. Κι όλοι θέλουν να μην σηκώσουν το βάρος της τελευταίας ψήφου, δηλαδή να είναι αυτός που θα ρίξει την κυβέρνηση.
Ο κλονισμός στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένος. Οι βουλευτές δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο. Δέχονται λεκτικές, κι όχι μόνο επιθέσεις από τον κόσμο. Η Βουλή είναι περικυκλωμένη από “Αγανακτισμένους”, οι πολιτευτές δεν πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες γιατί φοβούνται.
Οι επόμενες ημέρες λοιπόν θα είναι πολύ κρίσιμες για την κυβέρνηση και τα πολιτικά δεδομένα. Οι εκλογές είναι πιο κοντά πλέον καθώς απομένουν τρεις ακόμη διαφοροποιήσεις για να πάει η Κ.Ο. στο όριο που έχει θέσει ο κ. Παπανδρέου. Ακόμη κι αν το μεσοπρόθεσμο ψηφιστεί (με τη βοήθεια άλλων ή όχι) είναι σίγουρο ότι δε θα αντέξει την πολιτική πίεση η κυβέρνηση.
Οπότε δεν αποκλείονται εκλογές μέσα στο καλοκαίρι με το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζει διαλυτικές τάσεις εξαιτίας της απαράδεκτης και πλήρως αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής.
Πλέον, οι νέες πολιτικές εξελίξεις “καίνε” και το χαρτί του ριζικού ανασχηματισμού. Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός “κλείσει στόματα” τάζοντας υπουργικούς θώκους, η οργή αφενός του λαού και η απογοήτευση αφετέρου των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε τσουνάμι.
Τα μέτωπα είναι ανοικτά και βγάζουν πολύ αίμα. Αν ο κ. Παπανδρέου δεν το βλέπει πρέπει να πάει σε γιατρό. Η πληγή κακοφορμίζει πολύ γρήγορα.
Όσο για τον Γιώργο Λιάνη, οι πληροφορίες του antinewes κάνουν λόγο για συνεργασία με το Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά, φίλου από την εποχή των Ρεπόρτερς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου