Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Με κοινή πρόταση η παραπομπή του Άκη



Η παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου στη Δικαιοσύνη δρομολογείται από αύριο με την κατάθεση του πορίσματος της προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων στην Ολομέλεια της Βουλής.Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρώτη φορά θα έχουμε κοινή πρόταση από ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής αναφέρουν ότι στην off shore εταιρεία Torcasso εμφανίζεται να εισρέουν πολλά εκατομμύρια ευρώ από τη Ferrostaal μέσω της Morgan Stanley και της off shore Morelic με έδρα τον Παναμά. Από τον λογαριασμό αυτό φέρεται να πήρε χρήματα στενό συγγενικό πρόσωπο της συζύγου του Ακη, Βίκυς Σταμάτη, ενώ δικαίωμα ανάληψης έχει και η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, νόμιμη εκπρόσωπος της Torcasso και της Nobilis στην Ελλάδα αλλά και λογίστρια του πρώην υπουργού. Σύμφωνα εξάλλου με την MOKAS (Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος της Κύπρου), ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου Ν. Ζήγρας είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Medow, που διαδέχθηκε την Torcasso. Τα παραπάνω και άλλα στοιχεία οδηγούν τα μέλη της προκαταρκτικής στην άποψη ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων από την Torcasso και το ξέπλυμα παράνομου χρήματος.
Κατόπιν αυτών, το πόρισμα της προκαταρκτικής θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ενώ για την παραπομπή στη Δικαιοσύνη θα κληθεί να αποφανθεί και το Δικαστικό Συμβούλιο, παρά την αντίθετη άποψη ορισμένων κυβερνητικών στελεχών που θεωρούν ότι το πόρισμα της προκαταρκτικής πρέπει να παραπεμφθεί κατ' ευθείαν στη Δικαιοσύνη. Κάτι τέτοιο, όμως, σημειώνει ο πρόεδρος της προκαταρκτικής Μ. Μπόλαρης, μπορεί να οδηγήσει σε ακυρότητα της διαδικασίας. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ.Ε.» σχετικά με απόψεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που θεωρούν ότι είναι άδικο να παραπέμπεται μόνο το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της προκαταρκτικής ανέφερε ότι δεν μπορούμε να λέμε κάθε φορά ότι επειδή είναι και άλλοι δεν στέλνουμε στη Δικαιοσύνη αυτούς για τους οποίους έχουμε στοιχεία.
Οι μπελάδες, όμως, που κυκλώνουν το υπουργείο Αμυνας, τις πολιτικές του ηγεσίες διαχρονικά -μετά την περίοδο ηγεμονίας του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ- υψηλόβαθμα στελέχη του και μεγαλοεπιχειρηματίες-συνεργάτες τους, δεν λένε να κοπάσουν.
Από αύριο αρχίζει τη δική της έρευνα η 15μελής επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής, με πρόεδρο τον Ευτ. Δαμιανάκη, η οποία θα ασχοληθεί με τις πράξεις ή παραλείψεις στην εκτέλεση των συμβάσεων και την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από το 2002 έως το 2009. Και όπως εκτιμούν μέλη της επιτροπής, στηριζόμενα και στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, η έρευνα αναμένεται να αποκαλύψει άλλο μεγάλο φαγοπότι. Ηδη, ο ίδιος ο Α. Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του πριν προσέλθει στην προκαταρκτική της Βουλής, αφού πρώτα απάλλαξε εαυτόν, έριξε τις ρουκέτες του. Μετά από μένα, είπε, πέρα από την εκτέλεση των αντισταθμιστικών, υπογράφτηκε σύμβαση για την κατασκευή ενός ακόμα υποβρυχίου και για τη γενική επισκευή τριών παλιών.
Μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι τα ποσά που διατέθηκαν για τις ανακαινίσεις ισοδυναμούν με ένα καινούριο υποβρύχιο, ενώ πλουσιοπάροχο πάρτι φέρονται να έκαναν στελέχη του υπουργείου που υπέγραψαν με εταιρίες για τα αντισταθμιστικά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι: Γερμανός Α.Ε., Siemens Α.Ε./Siemens AG, Motomarine, Ελφον ΕΠΕ, ΕΜΕΚ Α.Ε. και ΕΜΕΚ ΑΤΕ, SSA Α.Ε., ΜΕΤΚΑ, Sonac, Navcom SA/ Raytheon, Temma SA/ Zeiss-Ofeli. Οι εν λόγω εταιρείες, σύμφωνα με την έκθεση του ΣΔΟΕ, υποτίθεται ότι έκαναν έργα για τα οποία πληρώθηκαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου