Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ύπογράφεται η επιμήκυνση του πρώτου δανείου από την Ε.Ε.


Την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με τα κράτη της Ευρωζώνης που επιμηκύνει την αποπληρωμή του δανείου, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το επιτόκιο, κλήθηκε να υπογράψει αυτές τις μέρες η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Η Ελλάδα είχε πετύχει μια βασική επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου στη σύνοδο της Κορυφής του Μαρτίου, ενώ ελήφθη τυπική απόφαση και από το Eurogroup στις 16 Μαΐου 2011.

Ακολουθεί η επικύρωση της συμφωνίας  από κάθε κράτος-μέλος που μετέχει στον δανεισμό, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες του καθενός. Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από όλα τα κράτη, θα υπολογιστεί το μειωμένο επιτόκιο αναδρομικά  από την υπογραφή, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τόκους 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ειδικότερα, η δανειακή συμφωνία ύψους 80 δισ. ευρώ μεταξύ της Ελλάδος και της κρατών της Ζώνης του Ευρώ, που υπεγράφη τον Μάιο του 2010, προέβλεπε ότι η αποπληρωμή του κεφαλαίου κάθε τμήματος  του δανείου έφερε περίοδο χάριτος τριετών. Οι τόκοι θα πληρώνονταν κάθε τρίμηνο με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor τριών μηνών πλέον περιθωρίου 3% για τα πρώτα τρία έτη και 4% για τα επόμενα έτη. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε σταδιακή επιστροφή της Ελλάδος στις κεφαλαιαγορές από τα μέσα του 2012, ωστόσο, η επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατέστησε αναγκαία την πίστωση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που πήρε η χώρα μας.

Με βάση τη νέα συμφωνία, η οποία θα περιλάβει και τα τμήματα του δανείου που έχουν ήδη καταβληθεί:

• Το περιθώριο δανεισμού μειώνεται κατά 1% (από 3% και 4% σε 2% και 3% αντιστοίχως)
• η περίοδος χάριτος επεκτείνεται σε 4,5 έτη
• η συνολική διάρκεια του κάθε τμήματος του δανείου θα ανέρχεται σε 10 έτη.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται:

- Αύξηση της μέσης ληκτότητας του δανείου από 4,5 χρόνια σε 7,5 χρόνια
- μείωση των δανειακών αναγκών για την τριετία 2011-2015 κατά 48,2 δισ. ευρώ.
- επιπλέον, χάρη στη μείωση του περιθωρίου δανεισμού επιτυγχάνεται μείωση της ταμειακής εκταμίευσης για τόκους του δανείου για την ίδια περίοδο κατά 800 εκ. τον χρόνο και κατά 4 δισ. ευρώ στην 5ετία 2011-15.
- Εξομάλυνση των ετήσιων δανειακών αναγκών από τις αγορές (βλ συνημμένα διαγράμματα).

Σύμφωνα με την ρητή πρόβλεψη του Ν.3847/2010, η τροποποίηση της συμφωνίας δανεισμού που υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση.


Πηγή: www.capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Αν η οικονομική σας κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, τότε γιατί να μην επικοινωνήσετε μαζί μας. Παρέχουμε τα κεφάλαια για οποιοδήποτε σκοπό. Η εταιρεία μας δεν απαιτεί από εσάς να επιβεβαιώσετε το εισόδημα και την απασχόληση. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε οφειλέτες με τη δυσμενή πιστωτική ιστορία. Δίνουμε έξω δάνειο από τους δικούς της πόρους, από 1,5 μήνα.

    Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν:
    Προσωπικά Δάνεια (Secure και ανασφάλιστων)
    Επιχειρηματικά Δάνεια (Secure και ανασφάλιστων)
    Αρχική Βελτίωση
    δάνεια Inventor
    Τα δάνεια αυτοκινήτων

    Παρακαλούμε να πάρετε πίσω σε μας αν ενδιαφέρονται μέσω: accessloanfirm2030@gmail.com

    Είμαστε πιστοποιημένοι, αξιόπιστη, αξιόπιστη, αποτελεσματική, γρήγορη και δυναμική.
    Με εκτίμηση, ο κ Larry Scott
    Στείλτε μας email στο: accessloanfirm2030@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή