Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Συνεχίζεται η κόντρα Μπουτάρη-Θεοδωράκη

«Προσωπικότητες του κύρους του κ. Θεοδωράκη θα έπρεπε να σέβονται την έννομη τάξη», δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στην αυριανή συγκέντρωση της  «Σπίθας» και τη διαφωνία για το χώρο διεξαγωγής της.

Χθες, ο δήμος αρνήθηκε να δώσει άδεια στον Μίκη Θεοδωράκη για τη χρήση της πλατείας Αριστοτέλους. Ο επικεφαλής της «Σπίθας» απάντησε πως η συγκέντρωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης, ακόμα κι αν ο δήμος το απαγορέψει.



Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε σήμερα πως ο ίδιος δεν απαγόρευσε την συγκέντρωση, αλλά αντιπρότεινε άλλο χώρο, ενώ παραδέχθηκε ότι εάν ο μουσικοσυνθέτης επιμείνει, ο δήμος δεν έχει τρόπο αντίδρασης.Μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικούς σταθμούς και τον ΒΗΜΑ 99,5, ο κ. Μπουτάρης εξήγησε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αρνηθεί να δώσει άδεια για συγκέντρωση στην πλ. Αριστοτέλους και σε άλλους φορείς, με το σκεπτικό πως η πλατεία πρέπει να προστατευθεί.

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως ο δήμος παραχωρεί την πλ. Αριστοτέλους μόνο για ήπιες εκδηλώσεις, εξαιτίας του κυκλοφοριακού φόρτου και της εμπορικής κίνησης στην περιοχή.
Υπογράμμισε, πάντως, πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν απαγόρευσε, αλλά αντιπρότεινε στον Μ. Θεοδωράκη άλλο χώρο.

Ερωτηθείς τι σκοπεύει να πράξει εάν ο επικεφαλής της «Σπίθας» επιμείνει να «καταλάβει» αύριο την πλ. Αριστοτέλους -όπως έχει προαναγγείλει-, ο κ. Μπουτάρης τόνισε: «Δεν έχω τρόπο να αντιδράσω. Έχω μόνο την δημοτική αστυνομία. Το πολύ να κόψει καμιά κλήση για παράνομη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου».
«Λυπάμαι πάρα πολύ από τη συμπεριφορά αυτή. Προσωπικότητες του κύρους του Μ. Θεοδωράκη θα έπρεπε να σέβονται την έννομη τάξη», επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας στο Mega, ο εκπρόσωπος της «Σπίθας» Μ. Χατζηπέτρου διαβεβαίωσε ότι η συγκέντρωση θα γίνει αύριο στην πλ. Αριστοτέλους και επιτέθηκε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι «η πλατεία φιλοξενεί όλες τις πολιτικές συγκεντρώσεις», γιατί όχι του κ. Θεοδωράκη;

Επιπλέον, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κασιμάτης, εκ των ομιλητών στη συγκέντρωση, έκανε λόγο για αντισυνταγματική απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης. «Το σύνταγμα προβλέπει μόνο ανακοίνωση της πρόθεσης κι όχι να ζητείται άδεια. Και η άδεια να μην δίνεται μόνο λόγω σοβαρού προβλήματος που μπορεί να προκύψει».

Πηγή: www.tanea.gr

2 σχόλια:

  1. http://diagrafixreous.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για την «απαγόρευση» της ομιλίας του Μίκη Θεοδωράκη στην Πλατεία Αριστοτέλους και επειδή είναι φανερό ότι πολλοί δεν γνωρίζουν ούτε το Σύνταγμα, ούτε τους Νόμους, ούτε τις διαδικασίες, θα ήθελα να ενημερώσω ότι:

    1. Βάσει του Συντάγματος (άρθρο 11) οι «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» είναι ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ

    2.Για συγκεκριμένους λόγους που περιγράφονται στο Σύνταγμα ΜΟΝΟΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ μπορεί να απαγορεύσει συγκεκριμένη υπαίθρια δημόσια συνάθροιση.

    3. Η άδεια για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση δίδεται από την Δημοτική Αρχή, ΜΕΤΑ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, για να προληφθεί περίπτωση δύο συγκεντρώσεων την ίδια ημέρα και ώρα στον ίδιο χώρο και για να επιτραπεί η τοποθέτηση εξεδρών, ηχητικών εγκαταστάσεων, χρήση εγκαταστάσεων ΔΕΗ, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κ.λ.π.

    4. Η διαδικασία είναι:

    α) Ο ενδιαφερόμενος ζητά άδεια από την Δημοτική Αρχή.

    β) Η Δημοτική Αρχή ζητά άδεια από την Αστυνομία.

    γ) Επί θετικής απαντήσεως της Αστυνομίας η Δημοτική Αρχή εκδίδει την άδεια και μεσολαβεί για την τοποθέτηση εξεδρών, τοποθέτηση ηχητικών, παροχή ρεύματος κ.λ.π.

    ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ
    ΚΑΙ ΤΑ «ΣΥΜΒΟΛΑ» ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ,
    ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ;»

    ΑπάντησηΔιαγραφή